Paieška

Kaip prižiūrėti riebią odą?

Blizgantis veidas, išsiplėtusios poros, inkštirai, spuogai – pagrindinės riebios veido odos problemos, kurios aktualios ne tik paaugliams, bet ir suaugusiems. Kaip tinkamai prižiūrėti riebią odą, kokias priemones naudoti ir ką daryti, kad oda būtų sveika ir graži pataria klinikos Diaterapija kosmetologės Indrė Kedienė ir Milda Jasaitienė.

Kodėl atsiranda spuogai ir inkštirai?
Odos riebumas priklauso nuo riebalinių liaukų, gaminančių sebumą (riebų skystį), veiklos aktyvumo. Jei liaukos neaktyvios, veido oda sausėja, jei pernelyg aktyvios, oda tampa riebi. Dažniausiai riebumas atsiranda T zonoje (t.y. ant kaktos, nosies ar smakro), kur didžiausias riebalinių liaukų tankis.
Žmonių, turinčių riebią odą, poros būna išsiplėtusios, jos užsikemša dėl intensyvesnės riebalinių liaukų veiklos, todėl atsiranda inkštirų ir spuogų. Spuogai – daugelio faktorių sąlygojama liga, apimanti odos riebalines liaukas ir plaukų folikulus bei pasireiškianti uždegiminiais ir neuždegiminiais bėrimo elementais.
Galima išskirti 3 pagrindines inkštirų ir spuogų atsiradimo priežastis:
1. Padidėjusi odos riebalinių liaukų gamyba. Liaukos pradeda išskirti daugiau sebumo, ištekamieji latakai dėl riebalų pertekliaus greitai užsikemša ir atsiranda uždegimas.
2. Suintensyvėjęs odos ragėjimas. Pernelyg dažnai atsinaujinant odos ląstelėms susiformuoja kamštis, trikdantis odos riebalų išsiskyrimą.
3. Bakterijų dauginimasis. Odos riebalai yra palanki terpė bakterijoms daugintis, ypač tada, kai riebiai odos priežiūrai yra skiriama per mažai dėmesio. Bakterijoms patekus į riebalinę liauką ar plauko folikulą, prasideda uždegimas ir atsiranda spuogas.

Įtaką daro ir netinkama mityba, stresas, hormoninės pusiausvyros sutrikimai (brendimas, menstruacinio ciklo sutrikimai, nėštumas, menopauzė, kiaušidžių bei hipofizės ligos), netinkamos, nekokybiškos kosmetinės priemonės.
Negydant ir netinkamai prižiūrinti riebią veido odą, gali atsirasti liga, vadinama Akne. Šios ligos pasekmės – spuogai (pūliniai, mazgeliai, cistos), o vėliau ir randai. Tinkamai prižiūrint odą šių problemų galima išvengti arba jas sušvelninti.
Pagrindinės riebios odos priežiūros klaidos
1.Riebių, maitinančių kremų ir aliejų naudojimas. Tokios priemonės sukuria apsauginę plėvelę odos paviršiuje, todėl užsikemša poros ir gali atsirasti uždegimas arba sustiprėti jau esantis.
2. Prausiklių ir gelių su alkoholiu naudojimas. Tokios priemonės problemos neišsprendžia (nors iš pradžių atrodo, kad odos būklė gerėja), oda praranda drėgmę, ima pleiskanoti. Todėl riebalinės liaukos stengiasi atkurti odos pusiausvyrą išskirdamos dar daugiau riebalų (kad apsaugotų odą).
3.Riebos odos nereikia drėkinti. Netiesa, riebią odą būtina drėkinti, net ir tokią odą galima dar labiau išsausinti ir pasiekti odos dehidrataciją. Kuo oda labiau sausėja, tuo riebalinės liaukos išskiria daugiau sebumo (riebalai atlieka apsauginę odos funkciją). Kai oda turi pakankamai drėgmės, prislopinama sebumo gamyba.

Kaip prižiūrėti riebią odą?
Riebiai odai būtina ypatinga higiena, kadangi riebalinės liaukos gamina daugiau riebalų, o tai sąlygoja greitesnį odos „užsiteršimą“. Šio odos tipo savininkams ypač svarbu sistemingai (ryte ir vakare) prausti veidą ir valyti makiažą su švelnia, lipidų sudėtyje neturinčia priemone. Nepamirškite drėkinti.
Riebios odos priežiūrai nerekomenduojame naudoti odą sausinančių priemonių su alkoholiu, kurios tik dirgina ir suardo natūralų odos apsauginį barjerą (pH).

Renkantis odos priežiūros priemones reikėtų atkreipti dėmesį į jų veikimo spektrą. Svarbiausia, jog pasirinkta priemonė veiktų pagrindines spuogų ir inkštirų atsiradimo priežastis:

  1. Normalizuotų odos riebalų gamybą
    2. Skatintų greitesnę odos eksfoliaciją (odos nuragėjimą)
    3. Turėtų antibakterinį poveikį

Papildomai priežiūrai:
• Naudokite tinkamus odos šveitiklius (ne dažniau kaip 1 kartą savaitėje)
• Niekada nespaudykite, nelieskite (ypač nešvariomis rankomis) savo odos ar spuogų, nes taip galite sukelti uždegimą, apsunkinti odos būklę ir sukelti post- akne randų atsiradimą.
• Jei yra poreikis makiažui, geriausia naudoti porų nekemšančias maskuojančias priemones, BB kremus
• Sveikiau maitinkitės (geriausia valgyti baltymų turinčius maisto produktus ir daug lapinių vaisių bei daržovių, vartoti vitaminą B2, daigintus kviečius, pupeles, riešutus)
• Gerkite pakankamai vandens (bent 8 stiklines per dieną).

Esant uždegiminiams ar neuždegiminiams spuogams, rekomenduojame atlikite rūgštinę ar mechaninę odos valymo procedūrą kosmetologijos specialisto kabinete.

Plačiau apie tai, kaip turėtumėte prižiūrėti savo veido odą ir kokias priemones naudoti namuose, gali patarti tik specialistas, apžiūrėjęs Jūsų odą kosmetikos kabinete.

0
    0
    Krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę